Χωρίς αμφιβολία οι ρυθμοί της καθημερινότητας των μαθητών γίνονται όλο
και πιο απαιτητικοί και ταυτόχρονα η ανάγκη σε ενέργεια αυξάνεται. Η
ισορροπημένη διατροφή των παιδιών είναι απαραίτητη για τη σωματική,
πνευματική, ψυχική αλλά και νοητική τους ανάπτυξη.
Η διατροφική κατάσταση των παιδιών σχολικής ηλικίας σχετίζεται άμεσα με τη
σχολική απόδοση. Έτσι, σε όποια ηλικία ανήκουν τα παιδιά, είναι σημαντικό να
τηρούνται ορισμένοι κανόνες σωστής και ισορροπημένης διατροφής που θα
τους εξασφαλίσουν γερό ανοσοποιητικό, φυσιολογικό βάρος σώματος αλλά
και πιο καλή επίδοση στο σχολείο (McBean,2008).
Τα Ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού
συστήματος και επίσης βοηθούν στη μείωση του στρες (καρύδια, ωμοί ξηροί
καρποί χωρίς αλάτι, αμύγδαλα) (Institute of Medicine,2002).
Η πρωτεΐνη θεωρείται απαραίτητη στη διατροφή του μαθητή και συμβάλλει
στη σωματική ανάπτυξη και στην πνευματική λειτουργία. Τα αμινοξέα της
πρωτεΐνης βοηθούν στη βιοσύνθεση των νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη και
ντοπαμίνη). Πρωτεΐνες με υψηλή βιολογική αξία βρίσκονται στα αυγά και σε
γαλακτοκομικά προϊόντα (Institute of Medicine,2002).
Τα φρούτα όπως και τα λαχανικά συμβάλλουν στην επαρκή πρόσληψη
μετάλλων, βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ιχνοστοιχείων. Τα αντιοξειδωτικά
προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες τον εγκέφαλο. Μια ποικιλία υψηλής
ποιότητας από φρούτα και λαχανικά θα εξασφαλίσουν την αντιοξειδωτική
προστασία που χρειάζονται. Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Institute of
Medicine,2002).
«Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν
ζητιάνος»
Το πρωινό θεωρείτε το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Παρέχει στο
σώμα και στον εγκέφαλο την ενέργεια που χρειάζεται για να παραμένει σε
ετοιμότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν
καλύτερες σχολικές επιδόσεις, καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση καθώς επίσης
έχουν πιο καλή επίδοση σε αθλητικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα έρευνες
έδειξαν ότι το πρωινό βοηθά στην ρύθμιση της όρεξης αλλά και στον έλεγχο
του βάρους. Επίσης τα παιδιά που τρώνε πρωινό φαίνεται να έχουν
ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και είναι πιο δημιουργικά. Τρώνε
περισσότερα φρούτα, δημητριακά, λαχανικά την ημέρα ενώ καταναλώνουν
λιγότερα αναψυκτικά, γλυκά, πίτες και συνηθίζουν να παίρνουν σπιτικό
πρωινό. Αντίθετα η παράλειψη του πρωινού κάνει πολλά παιδιά να
«καταναλώνουν» σνακ και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και
αλάτι το απόγευμα ( McBean,2008).
Το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά.
Προτεινόμενες τροφές για πρόγευμα είναι το γάλα, γιαούρτι, δημητριακά
ολικής άλεσης, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, μέλι και αυγά. Για τα παιδιά που
δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε πρόγευμα, δώστε τους μικρές μερίδες από τα
αγαπημένα τους φαγητά κάθε μέρα και σταδιακά προσθέστε διαφορετικές
τροφές έτσι ώστε να έχουν ένα πλήρες σε θρεπτικά συστατικά πρωινό (Institute
of Medicine,2002).
Η κατανάλωση πρωινού στο σχολείο είναι πολύ σημαντική αφού δίνουν στο
παιδί την απαιτούμενη ενέργεια για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις
απαιτήσεις της ημέρας. Να θυμάστε ότι για την καλύτερη λειτουργία του
εγκέφαλου χρειάζεται η γλυκόζη άρα η λήψη υδατανθράκων. Ο αριθμός των
σνακ στο σχολείο εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες του κάθε παιδιού, τις
δραστηριότητες και το σχολικό ωράριο (Breakfast for Learning, 2009).
Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να παίρνουν στο σχολείο φαγητό από το
σπίτι καθώς η ποιότητα διαφέρει σε σημαντικό βαθμό από αυτό που
προσφέρεται στο σχολείο. Τα φρούτα αποτελούν ιδανική επιλογή για σνακ, τα
οποία μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να συνδυαστούν με άλλες
τροφές. Προτεινόμενες επιλογές που μπορούν τα παιδιά να φέρουν από το σπίτι
για κολατσιό στο σχολείο είναι φρούτα, μπάρες δημητριακών, σάντουιτς με
τυρί, γαλόπουλα, ντομάτα, αγγούρι, σπιτική σπανακόπιτα και τυροπιτά όπως
επίσης σπιτικά μπισκότα και κέικ (John A, 2010).
Αν το παιδί αγοράζει φαγητό από την καντίνα, συνιστάται να αποφεύγει
προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη και σε λιπαρά, όπως πολλά γλυκά, κρουασάν,
αλμυρά και γλυκά, σφολιάτα, φρουτοποτά, αναψυκτικά κ.α. Μπορεί όμως να
επιλέξει τοστ ή σάντουιτς χωρίς βούτυρο και αλλαντικά, γνήσιο χυμό και γάλα
χωρίς ζάχαρη. Οι διατροφολόγοι λένε ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν
συχνά σνακ κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών έτσι ώστε να ενισχύεται η
μνήμη και η συγκέντρωσή τους (McBean,2008).
Επίσης απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν
τα παιδιά τους να τρώνε ισορροπημένο πρωινό είναι να προσπαθούν να
τρώνε και αυτοί πρωινό. Επιπρόσθετα πρέπει να βάζουν λαχανικά, φρούτα ή
σάντουιτς (σνακ) στις τσάντες των παιδιών τους για να μην πάνε σπίτι
πεινασμένα.
Συμπερασματικά το κλειδί για καλύτερη απόδοση και επίδοση των μαθητών
στο σχολείο είναι ο συνδυασμός μελέτης και υγιεινής διατροφής. Η βελτίωση
της ποιότητας διατροφής και η κατανάλωση υγιεινού πρωινού μεγιστοποιούν
τις επιδόσεις των μαθητών και αυξάνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Κωνσταντία Κέζελη
Εκπαιδευτικός
Μ.Ed.(Educational Leadership)
Βιβλιογραφικές αναφορές:
Breakfast for Learning, Child Nutrition Fact Sheet. Food Research and Action Center; Available
from: http://frac.org/newsite/wp-content/uploads/2009/09/breakfastforlearning1.pdf
Institute of Medicine. Dietary Carbohydrates: sugars and starches. Dietary Reference Intakes for
Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids.
Washington, DC: National Academies Press, 2002.0
McBean, L.D., School breakfast: Improving student’s Minds & Bodies. Daily Council Digest, 2008.79(2)
John A. Why Breakfast Is the Most Important Meal of the Day 2010, WebMD; Available from:
http://www.webmd.com/diet/guide/most-important-meal
Leave a comment